Kirjaudu

8.2.2019

Varautuminen sähkökatkoihin on jälleen ajankohtaista

Suomen talvi jatkuu Kainuussa normaaliin tapaan lumisena. Sunnuntaina on Kainuuseen lumisateen ja sään lauhtumisen myötä ennustettu kertyvän tykkylunta ja tämänkaltainen säätilanne voi aiheuttaa haasteita säälle alttiissa toiminnassa.

Tulevaan tilanteeseen on hyvä varautua etukäteen mm. varaamalla juomavettä riittävästi, huolehtimalla että paristokäyttöisissä valaisimissa on toimivat paristot sekä lataamalla puhelimen akut ja varavirtalähteet täyteen.

Pelastuslaitos seuraa tilannetta ja tarvittaessa korottaa valmiutta.

 

31.12.2018

Vuoden vaihteen ilotulitukset ja mahdollisesti vaaraa aiheuttava säätila

Vuoden vaihtuminen lähestyy ja ilotulitukset ovat jälleen ajankohtaisia.

Vuosi tulee sääennusteiden mukaan vaihtumaan kovassa tuulessa ja lumisateessa.

Säätila aiheuttaa ongelmia ilotulituksiin. Kovalla tuulella tulee ilotulitusten suunnitteluun käyttää aikaa. Suunnittelussa on osattava ottaa huomioon rakettien suuntaaminen poispäin yleisöstä ja rakennuksista, tuulen suunta huomioiden. Myös ilotulitteiden käyttöohjeisiin on syytä tutustua ennalta. Muistettava on myös ilotulittajan vastuu omasta toiminnastaan.

Jos tuulen nopeus tuntuu liian kovalta, on viisainta jättää ilotulitteet kokonaan ampumatta. Vuosi vaihtuu joka tapauksessa, myös ilman ilotulitusta.

Sääennusteiden mukaan tuulen nopeus alkaa voimistua maanantai-iltana ja jatkuu aina keskiviikkoiltaan saakka. Tuulen nopeus ennusteiden mukaan voi puuskissa olla jopa 16–21 m/s. Lisäksi lunta voi sataa ennusteiden mukaan itäisessä osassa maata 10–20 cm.

Runsas lumentulo voi aiheuttaa myös sähkökatkoja, lumikuorman katkoessa sähkölinjojen läheisyydessä olevia puita ja niiden oksia.

Sähkökatkoihin kannattaa varautua varaamalla riittävästi juomavettä ja ilman sähköä valmistettavaa ruokaa, valaisukalustoa, sekä polttopuita lämmitystä varten. Myös paristokäyttöinen radio on hyvä lisä tiedotteiden kuuntelemista varten. Erilaiset varavirtalähteet kännyköiden lataamista varten on ladattava valmiiksi.

Muistettava on, että erilaiset raivaustyöt sähkölinjojen läheisyydessä ovat ammattilaisten työtä.

Kainuun Pelastuslaitos toivottaa kaikille turvallista tulevaa vuotta!

 

29.8.2018

Nuohousta koskeva lainsäädäntö uudistuu

Lakimuutokset tulevat voimaan 1.1.2019. Muutokset koskevat pääosin nuohouspalvelujen järjestämisen sääntelyä eli käytännössä muutokset tarkoittavat vallitsevan piirinuohousjärjestelmän loppumista. Pelastuslain muutoksen yhteydessä kumotaan SM:n nuohousasetus (539/2005). Jatkossa kaikki nuohousta koskevat säännökset löytyvät pelastuslaista.

Muutoksessa nuohouspalvelujen tarjoaminen ns. vapautuu. Nuohoaminen ei sinällään ”vapaudu”, koska kiinteistöillä säilyy nykyinen velvoite huolehtia tulisijansa ja horminsa nuohouksesta, nuohousvälit säilyvät nykyisinä ja nuohoustyön voi jatkossakin tehdä vain nuohoojan ammattitutkinnon suorittanut henkilö.

Piirinuohoussopimukset, jotka ovat vielä voimassa 1.1.2019, irtisanoutuvat lain voimaantullessa mutta ovat voimassa siirtymäajan loppuun eli 30.6.2019 asti.

Lakimuutosten voimaantuloon liittyvä kuuden kuukauden siirtymäaika tarkoittaa käytännössä sitä, että piirinuohoojilla on edelleen yksinoikeus nuohouspalvelujen tuottamiseen nuohouspiirissään pelastuslaitoksen päättämällä hinnalla. Samalla tämä tarkoittaa sitä, etteivät piirinuohousalueella asiakkaat voi vielä vapaasti tilata nuohouspalvelua muulta palveluntuottajalta eli valita nuohoojaa.

Kainuun pelastuslaitoksen alueella siirtymäaika käytetään. Eli Kainuun alueella (mukaan lukien Vaala) piirinuohousjärjestelmä on voimassa 30.6.2019 saakka.

 

 

PELASTUSTOIMI YHTEYSTIEDOT
MATERIAALIPANKKI TOIMIPISTEET

KAINUUN PELASTUSLAITOS - Kajaani toimipiste, Opintie 1 87100 Kajaani, Puh. 08 6155 3100(vaihde)- Fax: 08 6155 3101 - Sähköposti: etunimi.sukunimi@kaipe.fi

Kirjaudu or Sign up